Veel gestelde vragen
Algemeen
Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning?
Een nieuwbouwwoning/appartement heeft diverse voordelen ten opzichte van een bestaand huis of appartement.
- Een nieuwbouwwoning/ appartement is een blank canvas en kun je helemaal naar eigen inzicht en smaak inrichten. Wij ondersteunen je hier graag bij. Met ons ontwerpteam kunnen wij samen met jou de puntjes op de i zetten. Samen kijken we naar een sfeervolle, maar zeker ook praktische inrichting van je woning/ appartement. Denk hierbij aan de keuken, diverse kasten, verlichting en stoffering;
- Een nieuwbouwwoning/ appartement voldoet aan de nieuwste eisen op het gebied van duurzaamheid. Je weet dus zeker dat jou huis goed geïsoleerd is en een goed energielabel heeft. Door toepassing van moderne elektra- en verwarmingsinstallaties, is de woning/ het appartement ook gasloos. Hiermee heb je straks dus een milieubewust en duurzame woning/ appartement, waarmee je bespaart op je energielasten;
- Omdat het een nieuwe woning/ appartement is, heb je geen achterstallig onderhoud en dus de eerste jaren weinig tot geen onderhoudskosten;
- In tegenstelling tot een bestaande woning/ appartement, koop je een nieuwbouwwoning/ appartement vrij op naam (v.o.n.). Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting, notaris- en kadasterkosten voor de overdracht betaalt;
- De verkoopprijs van een nieuwbouwwoning/ appartement staat vast. Je weet waar je aan toe bent en hoeft je geen zorgen te maken over onderhandelen of overbieden. Wel moet je nog rekening houden met de verdere afwerking die je zelf nog moet doen. Die is goed te begroten, je komt (in tegenstelling tot de verbouwing van een bestaande woning/ appartement) niet zo snel voor onverwachte verrassingen te staan.
Hoe blijf ik op de hoogte van de voortgang van het project?
Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van ‘In de Wei’? Om goed op de hoogte te blijven kun je jezelf aanmelden voor de nieuwsbrief, ga hiervoor naar ons aanmeldformulier. Verder zullen wij je via onze social media kanalen (Facebook en Instagram) ook op de hoogte houden.
Hoe meld ik me aan voor een huurwoning?
De acht huurwoningen/appartementen in het plan ‘In de Wei’ worden aangeboden wanneer we een duidelijk zicht hebben op het gereed van de bouw van de appartementen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen met betrekking tot de huurwoningen/appartementen, schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, en houd onze social media kanalen (Facebook en Instagram) in de gaten.
Het verkooproces
Welke makelaar is bij de verkoop betrokken?
‘In de Wei’ wordt verkocht door Peelrand Makelaardij uit Venray.
Wanneer start de verkoop van het project?
De verkoop van ‘In de Wei’ start op donderdag 2 november om 09:00. Inschrijven is mogelijk t/m 16 november 12:00 uur.
Hoe schrijf ik me in voor een nieuwbouwwoning- of appartement?
Heb jij je droomwoning/appartement gevonden? Schrijf je dan in door het inschrijfformulier in te vullen en deze binnen de inschrijftermijn naar de makelaar te sturen (mail, afgeven op kantoor Peeland Makelaardij of per post, let op dat door een late bezorging door PostNl de post niet tijdig aanwezig kan zijn). De woningen en appartementen worden via een inschrijfprocedure aangeboden. Op het inschrijfformulier vul je jouw contactgegevens in, maak jij je eerst keuze en eventuele een 2e en 3e keuze kenbaar. Daarnaast lever je samen met het inschrijfformulier een financiële check in van je bank, hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker waarin aangegeven wordt dat je de woning/appartement kunt financieren. Het inschrijfformulier en de inschrijfprocedure kun je hier terug vinden.
Heb je hier vragen over, neem dan zeker even contact op met Peelrand Makelaardij. Zij kunnen je eventuele vragen over de woningen/appartementen of inschrijfprocedure beantwoorden.
Ben ik verzekerd van een woning als ik me heb ingeschreven?
Nee, helaas ben je met een inschrijving niet direct verzekerd van een toegewezen woning/appartement. Bij meerdere inschrijvingen voor eenzelfde woning/appartement, zal een woning/appartement aan één gegadigde toegewezen worden volgens de inschrijfprocedure.
Wel kun jij je goed voorbereiden. Zorg er voor dat je vooraf goed in kaart hebt gebracht wat jouw financiële mogelijkheden zijn en vraag je aan je bank of hypotheekverstrekker om een financiële check. Door te weten wat je budget is en welke woning/appartement binnen je financiële mogelijkheden ligt, is de kans kleiner dat je achter het net vist.
Hoe werkt het toewijzen van een woning?
Nadat de inschrijfperiode is gesloten, kijken we welke inschrijvingen het beste passen bij de woning/appartement. Vaak zijn er meerdere geïnteresseerden voor een woning/appartement. In dat geval zal er een keuze worden gemaakt.
Deze keuze is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de financiële haalbaarheid en het financieel voorbehoud. Daarom vragen wij om een financiële check toe te voegen aan het inschrijfformulier. Dit is een brief of verklaring van een bank, hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker die ingediend kan worden bij inschrijving waarin een positieve grondhouding wordt aangenomen om de woning/appartement of appartement te kunnen financieren. Tevens is hierin beschreven of dit gebeurt met eigen middelen en/ of een hypotheek en er is beschreven wat de hoogte is van ieder onderdeel. Daarnaast is aangegeven of de verkoop van de eigen woning/appartement al dan niet onderdeel is van de financiering.
Een uitgebreide uitleg van de inschrijfprocedure vind je hier. Mocht je in eerste instantie niet in aanmerking komen voor een woning/appartement, dan plaatsen we je natuurlijk op de reservelijst. Mocht er een koper afhaken, kun je alsnog in aanmerking komen voor een woning/appartement.
Wanneer ontvang ik de technische tekeningen van mijn woning?
Echter zal alle verkoopdocumentatie vanaf de start verkoop hier op de website terug te vinden zijn. Niet alleen de verkooptekeningen zullen beschikbaar gesteld worden, maar ook de technische omschrijving en de koperskeuzelijst.
Tijdens het kennismakingsgesprek met de makelaar is er natuurlijk ook voldoende ruimte voor het bespreken van al je vragen en je persoonlijke woonwensen. Met al deze details over de woning/appartement ben je in staat om een juiste aankoopbeslissing te nemen.
Wat is een koop- en aannemingsovereenkomst?
Bij nieuwbouw heb je vaak te maken met twee overeenkomsten, de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst. Een koopovereenkomst gaat over de koop van de grond of een appartementsrecht. Deze wordt afgesloten met de ontwikkelaar. De aannemingsovereenkomst gaat over de bouw van de woning/appartement en die sluit je af met de aannemer. De ondertekening van deze documenten wordt geregeld door de makelaar. Vervolgens worden de overeenkomsten met de notaris en Woningborg gedeeld. De notaris stelt vervolgens de leveringsakte (de daadwerkelijke aankoop van de grond) op. Deze wordt bij de notaris getekend als er aan alle opschortende voorwaarden is voldaan en Woningborghet Woningborg-certificaat heeft opgestuurd.
Wanneer maak ik een afspraak bij de notaris?
Zodra de ontwikkelaar en aannemer beiden aan de opschortende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst voldoen, wordt er een afspraak gemaakt bij de notaris. We houden je hiervan op de hoogte en de notaris zal je uitnodigen voor een afspraak. Bij de notaris wordt de akte van levering van de grond of appartementsrecht getekend. Ook wordt de eventuele hypotheek ingeschreven in het kadaster. Gefeliciteerd, vanaf dat moment ben je eigenaar van de grond of het appartementsrecht en kan de bouw beginnen.
Hoe maak ik meer kans op een woning/appartement?
Iedereen heeft een eerlijke kans op een woning/appartement. De enige reden waarom iemand een betere kans heeft is de mate van haalbaarheid van de financiering en de ontbindende voorwaarden. Zorg dat je de financiële check samen met je inschrijfformulier inlevert bij Peelrand Makelaardij.
De bouw
Wanneer start de bouw?
Na de start verkoop is het wel nog even wachten op de start van de bouw. De bouw zal starten wanneer alle opschortende voorwaarden zijn vervuld. Denk aan een bepaald percentage woningen- en/ appartementen dat moet worden verkocht voordat de bouw start. Welke opschortende voorwaarden bij ‘In de Wei’ van toepassing zijn, kan je straks terugvinden in de koop- en aannemingsovereenkomst. Als aan alle opschortende voorwaarden is voldaan, ontvangen de kopers een bericht, de zogeheten ‘hoera-brief’, met het bericht dat de bouw kan starten!
Kan ik mijn nieuwbouwwoning tussentijds bekijken?
Natuurlijk is het fantastisch om door je nieuwe woning/appartement te lopen en te fantaseren over de inrichting. Daarom organiseren we een aantal kijk- en inmeetmomenten. De aannemer zal je hiervoor uitnodigen zodat je op een veilige manier onder begeleiding je woning/appartement kan verkennen. In verband met veiligheid kun je de bouwplaats alleen bezoeken tijdens deze georganiseerde kijkmomenten. Een bouwplaats is enkel toegankelijk voor volwassenen.
Wat is meer- en minderwerk?
Een nieuwbouwwoning/appartement wordt in principe opgeleverd als basiswoning/appartement. Met meer- en minderwerk kun je je nieuwbouwwoning/appartement laten aanpassen aan jou wensen. Om de keuze overzichtelijk en haalbaar te houden, werkt de aannemer o.a. met koperskeuzelijst (zoals je eerder in het document hebt vermeld). Op deze lijsten staan zaken zoals het verplaatsen van lichtpunten of stopcontacten of het plaatsen van een dakkapel of aanbouw. Maar alleen met de praktische zaken wordt het nog niet jou droomwoning/appartement, wij ondersteunen je ook hier graag bij. Ons ontwerpteam kan jou helpen de puntjes op de i te zetten voor jouw droomwoning/appartement. De perfecte keuken, fijne opbergruimte, verlichting en stoffering in kleuren en materialen naar jou smaak.
Wie is mijn contactpersoon tijdens het bouwproces?
Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst krijg je vanuit het bouwbedrijf een kopersbegeleider toegewezen. De kopersbegeleider begeleidt je gedurende het hele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering. Hij of zij adviseert over het mogelijke meer- en minderwerk en vertaalt je wensen naar de bouwplaats. Tijdens het bouwproces ontmoet je de kopersbegeleider een aantal keer persoonlijk.
Oplevering
Wat is een vooroplevering?
Een paar weken voor de eindoplevering vindt de vooroplevering plaats. Je loopt dan samen met de aannemer door jouw woning/appartement om onder andere het meer- en minderwerk te beoordelen. Als hier actiepunten uit naar voren komen, probeert de aannemer deze zoveel mogelijk op te lossen voor de definitieve oplevering.
Hoe verloopt de oplevering?
Tijdens de definitieve oplevering loop je samen met de aannemer nog eenmaal door je nieuwe woning/appartement om te kijken of alles correct is uitgevoerd. Je kan hierbij de hulp inschakelen van een onafhankelijke bouwkundige, zoals Vereniging Eigen Huis. Samen bekijk je alle ruimtes in de woning/appartement en controleer je de buitenzijde. Eventuele onvolkomenheden en beschadigingen verwerken we in het ‘opleverrapport’. In dit opleverrapport vind je ook belangrijke adviezen terug die de aannemer tijdens de oplevering toelicht. Aan het eind van de oplevering teken je samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering.
Wanneer worden de woningen/appartementen opgeleverd?
De opleverdatum is nog niet bekend. Zodra er meer bekend is over de planning, zullen wij je hiervan op de hoogte stellen.